Home > Ross Street Residence in Melbourne > Ross Street Residence in Melbourne

Ross Street Residence in Melbourne

Situated in Melbourne, Australia, Robert Mills Architects and Hassell, Interior Designers completed Ross Street Residence.  The timber, zinc and concrete house with large openings is a surprise in itself!  The light, the transparency, the sharp angular exterior which is followed within, is softened by the organic forms in the residence’s interior.  The materials used as well as the design applied appeal a clearly modern architectural home.

The house has been designed in such a way to meet the clients’ needs; it was of outmost importance that both interior and exterior spaces have a linkage and a fluidity of movement between them despite the confined site.  The transition from one room to another is with as little obstacles as possible therefore creating a spacious and open space environment.  The frameless glass windows and the circular void right above the organically formed staircase bring abundant light into the space therefore maximizing the available area.  The frameless glass windows allow for the creation of a seamless link of the interior and the exterior which brings the outside in and vice versa.

The residence consists of two floors, the ground floor and the first; the communal areas are located on the ground floor.  A low cement slab platform of continuous length creates a linear connection which runs along the wall of the ground floor and out to the open courtyard.  This flexible and multipurpose design is transformed as soon as a vertical connection is made to it; it becomes a fireplace, a shelf, a kitchen, and the dog kennel.  At the end of the kitchen a pivoted door provides the entry to a home office with a prospect and refuge from the activity of the other communal spaces.

An organic steel staircase with a sculpture-like form elegantly coils through the center of the ground floor and instigates a vertical relationship between the internal horizontal levels.  According to the architects the staircase is influenced by David Chipperfields work.  Right above the staircase an oversized circular skylight floods the first floor and the ground floor with ample of natural light; one more element which creates a linkage between the interior and the exterior as requested by the residents of this house.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: